Couperose

Wat is couperose?
Met couperose worden uitgezette, verwijde adertjes in het gezicht bedoeld, meestal op de wangen en de neus. Het is een aandoening die veel voorkomt en volkomen onschuldig is. Veel mensen vinden het cosmetisch storend en ervaren het als onaangenaam omdat het nogal eens klachten veroorzaakt. De overgang van een koude naar een warme omgeving zorgt vaak voor een warmtegevoel waarbij het gezicht rood aanloopt. Vaak komt couperose in de familie voor. Het ontstaan van couperose is moeilijk te voorkómen. Wel is bekend dat onder invloed van zonlicht de couperose verergert; een goede zonnefactor (factor 30 of meer) kan het ontstaan van couperose verminderen

Hoe kan couperose worden behandeld?
Couperose kan worden behandeld met de Ellipse (een lichtbron) of met een zogenaamde KTP-laser. Tijdens het consult kan de laserspecialiste uw couperose zien en beoordelen welke methode voor u het best geschikt is. De omliggende weefsels en huid blijven tijdens een behandeling onbeschadigd en er is geen kans op littekenvorming.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Meestal is er na twee behandelingen al een forse verbetering te zien. In veel gevallen zijn er tussen de 3 en 5 behandelingen nodig.

Hoeveel tijd moet er tussen iedere behandeling zitten?
Tussen iedere behandeling moet minimaal 4 weken zitten. Indien er meer dan 4 weken tussen de behandelingen in ziet, is dit geen enkel bezwaar.

Wat moet ik doen voor de behandeling?
Als u besluit om de couperose in het gezicht te laten behandelen, is het belangrijk dat de huid zo blank mogelijk is. Het is dus verstanding om blootstelling aan de zon te vermijden 4 weken vóór en 4 weken na de behandeling. Na de behandeling is een zonnebrandcrème (factor 25 of meer) aan te raden.

Wat merk ik na de behandeling?
De huid kan direct na behandeling rood zien en wat geïrriteerd aanvoelen zoals bij een zonnebrand. Door de huid direct te koelen d.m.v. coldpack of koele compressen, after-sun en/of aloë-vera zalf, zal het zonnebrandgevoel al snel weer verdwijnen.
Er kan in het behandelde gebied zwelling en korstjes ontstaan, deze verdwijnen na een week tot 10 dagen. De behandelde vaatjes worden in de meeste gevallen donkerder, waardoor het lijkt alsof de couperose erger is geworden. Dit is echter een goed teken en betekent dat de vaatjes zijn beschadigd en snel verdwijnen. U kunt de couperose indien u wilt, camoufleren met make-up.

Wat moet ik laten na de behandeling?
Het gezicht mag niet te veel doorbloed worden na de behandeling. Daarom mag u gedurende 1 week na de behandeling niet sporten, niet in de sauna en moet u er voor zorgen dat het hoofd niet te veel gestuwd wordt door bijvoorbeeld te bukken met het hoofd naar beneden. U kunt gerust een kniebuiging maken om iets oprapen van de grond, maar vermijd zware inspanning. Zoals eerder genoemd, is het verstandig om 4 weken na de behandeling de zon te vermijden.

Na hoeveel tijd kan ik weer aan het werk?
U kunt meteen na de behandeling weer alles doen en dus ook meteen weer aan het werk.

Krijg ik littekens na de behandeling?
De behandeling veroorzaakt geen littekens. Mochten er na de behandeling korstjes ontstaan, dan genezen deze zonder littekenvorming, mits u niet aan de korstjes krabt. De enige littekens die kunnen ontstaan worden veroorzaakt door krabben.

Wat zijn de complicaties van een couperose behandeling?
Ernstige complicaties na een couperose behandeling zij uiterst ongewoon. Zoals eerder vermeld wat zwelling en roodheid ontstaan die na enkele uren wegtrekt.. Verder kunnen er korstjes of blaren ontstaan die na enkele dagen verdwijnen. Indien u bekend met een huidaandoening zoals bijvoorbeeld eczeem of een koortslip, dan kan dit door de behandeling soms opvlammen.

Is de couperose blijvend weg?
De behandelde vaatjes blijven weg. De erfelijke aanleg blijft echter bestaan. In de loop van de tijd kunnen er dus weer nieuwe vaatjes ontstaan. Het gebruik van een crème met een goede zonnefactor (factor 25 of meer) kan het ontstaan van couperose verminderen.

Wat is een alternatief voor de behandeling met couperose door de Ellipse of KTP laser?
Er zijn andere lasers die couperose kunnen behandelen; de effectiviteit is vergelijkbaar.
Een ander alternatief is camoufleren.

Wat zijn de kosten?
Behandeling vanaf € 75,- per behandeling
Tijdens het eerste consult wordt er een prijsopgave gemaakt.